Hoe groen is jouw energie?

Toen jij je contract hebt afgesloten bij je energieleverancier, heb je misschien wel gekozen voor een energiecontract met groene energie. Dit betekent dat de stroom dat geleverd wordt in jouw woning, op een duurzame manier is opgewekt door bijvoorbeeld windmolens, zonnepanelen en waterkracht. Er zijn veel verschillende soorten manieren om groene stroom op te wekken. Dit is afhankelijk van je energieleverancier. Maar is jouw stroom wel zo groen als dat je denkt?

Echt groen en nep-groen

Energieleveranciers die onder aan de stroomranglijst staan, een lijst met de meest groene en de meest vervuilende energieleveranciers, adverteren vaak met groene energie. Dit doen zij met twee redenen:

  • Het bedrijf verkoopt echt groene stroom, maar dit aandeel is maar ene klein deel uit het totale aanbod dat ze alsnog niet echt groen zijn. Er wordt bijna niets bijgedragen aan de vergroening;
  • Het bedrijf verkoopt sjoemelstroom. Dit is goedkope grijze energie, die uiteindelijk wordt ‘groengewassen’ door de aankoop van groene certificaten. Hierdoor morgen energieleveranciers alsnog hun stroom verkopen onder de naam groen.

Ga voor groene energie

Tegenwoordig kun je heel gemakkelijk via internet nakijken of jouw energieleverancier wel echte groene stroom levert. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt voor het contract dat je ooit hebt afgesloten. Wil je sowieso niet te veel betalen voor gas en stroom én gebruik maken van groene energie? Dan kun je het beste starten met het vergelijken van meer dan 23 energieleveranciers in Nederland. Je kunt hier duidelijk aangeven dat je een energieleverancier wil met groene stroom. Er zijn zelfs energieleveranciers die alleen nog maar groene stroom leveren en grijze stroom de deur hebben uitgedaan. Wanneer je kiest voor een groene energieleverancier of een contract met groene energie draag je je steentje bij aan het verduurzamen van het Nederlandse milieu. Ondertussen kun je tot wel €300,- besparen met een overstap naar een groene energieleverancier. Je verlaagt namelijk direct ook nog eens je tarieven. Zo sla je twee vliegen in één klap. Dat is prettig geregeld! Stap vandaag nog over aan de hand van een vergelijk via Consumind voor energie en draag je steentje bij.